Heti Mobility cikk #7

Térdhajlító izmok nyújtása

Az eddigi cikkeim bevezetőiben is kitértem már arra, hogy a napi több órás ülés milyen káros hatással van a mozgatórendszerre, ha ezt 2 óránál tovább folytatjuk, akkor közvetve okozhat szívbetegségeket, cukorbetegséget, metabolikus szindrómát, háti-és nyaki fájdalmakat, de ezekről talán inkább később szólnék.

 

A lényeg most abban áll, hogy ülés során a térdhajlító izmok megrövidülnek akkor is, ha egyébként figyelünk a helyes testtartásra, mivel a térd hajlított pozíciójának köszönhetően a hajlítók eredési-és tapadási pontjai közelednek egymáshoz.

A napi „ülés mennyiségben” ugyanúgy benne foglaltatik a munkahelyen ülve töltött idő, a biciklizés, tv nézés, és értelemszerűen az összes passzív ülve eltöltött tevékenység. Így aztán beláthatjuk, hogy nagyon fontos ezen izmok nyújtása is.

 

A térdhajlítók nyújtására nagyon sokféle gyakorlat ismeretes, én most a hanyatt fekvésben végzendőt ragadtam ki ezek közül.

Lássuk tehát a gyakorlat helyes végrehajtását!

A gyakorlat kivitelezéséhez szükség lesz egy gumikötélre, ami opcionálisan helyettesíthető egy övvel, sállal vagy akár törölközővel is. A kiinduló pozíció tehát a hanyatt fekvő helyzet. Vezesd át az egyik talpad alatt a gumikötelet és ezt a lábad emeld a magasba úgy, hogy a térded végig nyújtva van. A talajon lévő láb is maradjon nyújtva és figyelj arra, hogy ne emelkedjen el onnan. A gerinc természetes pozícióban van, nincs homorítás. Tartsd meg ezt a testhelyzetet 2 percig, majd cserélj lábat! :)

Ha kíváncsi vagy, hogy mi az a mobility, mivel foglalkozunk ezen az órán, akkor tekintsd meg kérlek a következő linken az óra leírását:

http://amuhely.hu/oratipusok/mobility-drills

Mobility óráinkat továbbra is az alábbi órákban tudjátok igénybe venni:

  • Hétfő: 8:30
  • Szerda: 18:00
  • Csütörtök: 8:30
  • Péntek: 17:00

Várunk Műhelyünkben! :)

Dóri

 

Partnereink

Nyitvatartás

Hétfő 06:00 - 22:00
Kedd 06:00 - 22:00
Szerda 06:00 - 22:00
Csütörtök 06:00 - 22:00
Péntek 06:00 - 22:00
Szombat 08:00 - 20:00
Vasárnap 10:00 - 18:00

Search