Heti Mobility cikk #10

Piriformis szindróma

Bármennyire is elrettentő a főcím, azért ne zárjátok be az ablakot, és ne görgessetek lejjebb, olvassátok végig ezt a néhány sort, hiszen egy elég gyakran előforduló problémáról szeretnék most néhány gondolatot megosztani veletek.

 

Mi is az a piriformis szindróma?

 

A piriformis egy izom neve, melynek körte formájú (körte képű) a jelentése. Ez az izom a nagy farizom alatt helyezkedik el, és részt vesz a csípő kifelé forgatásában. Megrövidülésre hajlamos izomról beszélünk, amely rendszeres nyújtás hiányában hajlamos túlzottan feszessé válni. Ez azért jelent gondot a továbbiakban, mert a piriformis alatt fut az ülőideg, amely összeköttetést biztosít a törzs és az alsó végtag között. A probléma abból származik, amikor a zsugorodott piriformis nyomja az ülőideget, ami így nagyon kellmetlen, fájdalmas idegi tüneteket okoz.

 A tünetek a következők lehetnek:

  • fartájéki
  • illetve a comb hátsó részébe sugárzó fájdalom
  • ami akár a térdbe, lábszárra is tovább terjedhet. Jelentkezhet zsibbadás, illetve alsó végtagi érzéskiesés is.

A piriformis szindróma kialakulásának “kedvez” a rossz testtartás, a beszűkült csípő ízületi mozgás, a gyenge törzssatbilitás, nem megfelelő bemelegítés, illetve a túl feszes izomzat.

Terápiáját tekintve azt mondhatjuk, hogy mindenképpen a kiváltó okokat kell elsődlegesen kezelni, ami a zsugorodott izom nyújtását, lazítását célozná meg első sorban.

A következő gyakorlattal sokat javíthatunk a már kialakult helyzeten:

Ülj le a talajra, úgy, hogy mindkét lábad hajlítva van, és az egyik lábadat keresztezd a másikon úgy, hogy a bokád külső része a térded legyen. A hátad maradjon végig egyenes. Ezt követően kezd el finoman lefelé, a talaj irányába tolni a térdedet, és tartsd meg a pozíciót legalább 30 mp-ig, majd cserélj lábat. A gyakorlatot természetesen prevenciós céllal is végezheted.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy mi az a mobility, mivel foglalkozunk ezen az órán, akkor tekintsd meg kérlek a következő linken az óra leírását:

http://amuhely.hu/oratipusok/mobility-drills

Mobility óráinkat továbbra is az alábbi órákban tudjátok igénybe venni:

  • Hétfő: 8:30
  • Szerda: 18:00
  • Csütörtök: 8:30
  • Péntek: 17:00

Várunk Műhelyünkben! :)

Dóri

Partnereink

Nyitvatartás

Hétfő 06:00 - 22:00
Kedd 06:00 - 22:00
Szerda 06:00 - 22:00
Csütörtök 06:00 - 22:00
Péntek 06:00 - 22:00
Szombat 08:00 - 20:00
Vasárnap 10:00 - 18:00

Search