Heti Mobility cikk #11

A kevésbé ismert spirális lánc

 

Mielőtt in medias res belecsapnék a lecsóba, induljunk el az alapoktól. Magát a fascia kifejezést már én is említettem a régebbi cikkeimben, de aki esetleg lemaradt róla, annak talán egy új infót szolgáltathat.

 

Izompólyaként lehetne definiálni ezt a latin kifejezést, amivel csak az utóbbi néhány évben foglalkozunk mélyrehatóbban. Azonban nem csak az izmok esetében lehet velük számolni, hanem azt mondhatjuk, hogy a teljes testünket fascia rendszer hálózza be, így pl. a csontokat és a belső szerveket is. Ahhoz, hogy magad elé tudd képzelni, nem szükséges egy embert felboncolni, elég, ha a csirkemellre gondolsz, amiről mindig levágod azt a fehéres-áttetsző hártyát mielőtt megsütöd, és már be is ugrott a kép.

A fascia hálózat tehát összetart minket, formál és támaszt, valamint összeköttetést biztosít a fejünk búbjától a talpunkig.

Inaktív életmód hatására, a mozgás hiányból fakadóan a fascia is le tud tapadni, keménnyé, merevvé válik, ezáltal a mozgás is bekorlátozódik. A leggyakrabban érintett pontok a nyak, váll, hát és az alsó végtag területe. Mondanom sem kell, hogy főleg az ülőmunkát végzők a veszélyeztetettek.

Általánosságban talán ennyit, és most térjünk rá a spirális láncra. A kép igen csak szemléltető, ezáltal szerintem jobban átlátható ez a rendszer. A spirális lánc összeköti a fejet a talppal, a mellékelt ábra jól mutatja a lefutását. Jól látható, hogy befolyásolja mind a boka, mind pedig a medence helyzetét, valamint a fej pozícióját is.

Szerepe a minden napi életben vitathatatlan, hiszen soha nem egysíkú mozgást végzünk, gondolj csak olyan banális helyzetekre, mint a takarítás, pakolás. Ha bárhol is porszem kerül a gépezetbe, az az egész rendszerre hatással lehet. Ezért is van az, hogy például nem kielégítő bokamobilitás is okozhat váll fájdalmat, továbbá nyaki, felsőháti gerincszakasz fájdalmánál, derékfájásoknál, sőt még térdpanaszok esetében is érdemes a spirális lánc mentén tapogatózni.

A masszázshengerezés, kislabdával történő fascia lazítás természetesen elengedhetetlenül fontos, ám most egy konkrét gyakorlatot is bemutatok, amit szintén érdemes beépíteni a napi rutinba.

Íme a gyakorlat:

Ülj le a talajra nyújtott ülésben. Ebből a pozícióból keresztezd az egyik lábad a másik felett, az alul lévő lábad pedig hajlítsd be egészen addig, amíg a sarkad a farizomhoz ér (ha ez nagyon megerőltető, akkor maradhat nyújtva az alul lévő láb). Egy gumikötelet vezess át a fent lévő, hajlított lábad alatt, és kapaszkodj meg benne úgy, hogy a fent lévő lábaddal ellentétes kezeddel fogod meg elöl (jó esetben ezt a karodat könyöknél be tudod támasztani a térdednél), a másik kezeddel pedig hátul. (Hosszú távon az lenne a cél, hogy gumikötél nélkül a két kezed összeérjen a fent lévő lábad alattJ). 2 percig tartsd meg ezt a pozíciót, a levegővétel legyen folyamatos és koncentrálj arra, hogy minden egyes kilégzésnél told el magadtól az elöl lévő lábad, tehát legyen mindig erőteljes a törzscsavarás. Az idő letelte után ismételd meg ugyanezt a másik oldalra is.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi az a mobility, mivel foglalkozunk ezen az órán, akkor tekintsd meg kérlek a következő linken az óra leírását:

http://amuhely.hu/oratipusok/mobility-drills

Mobility óráinkat továbbra is az alábbi órákban tudjátok igénybe venni:

  • Hétfő: 8:30
  • Szerda: 18:00
  • Csütörtök: 8:30
  • Péntek: 17:00

Várunk Műhelyünkben! :)

Dóri

Partnereink

Nyitvatartás

Hétfő 06:00 - 22:00
Kedd 06:00 - 22:00
Szerda 06:00 - 22:00
Csütörtök 06:00 - 22:00
Péntek 06:00 - 22:00
Szombat 08:00 - 20:00
Vasárnap 10:00 - 18:00

Search