Heti Mobility cikk #13

Légy büszke!

Avagy a mellkasnyitó gyakorlatokról pár szóban

Aki rutinos mobility óra látogató, az már tapasztalhatta, hogy szinte minden órába igyekszem belecsempészni 1-1 (vagy akár még több) mellkasnyitó gyakorlatot. Nem, nem azért, mert nem jut más eszembe, hanem azért, mert számtalan pozitív hatása ismeretes.

 

 

Sajnos, napunk nagy részét ülő pozícióban töltjük, ülünk a munkahelyen, görnyedünk a suliban vagy éppen a tömegközlekedési eszközökön és észre sem vesszük, hogy a nyakunk, vállunk előre esik, a gerincünk iszonyatosan görbül, ezáltal az egész felsőtest összeesik. Ez a tartás azt eredményezi, hogy a váll körüli izmok megrövidülnek, kötötté, fájdalmassá válnak, ezzel párhuzamban pedig a felső hátizmok elgyengülnek. Ha hosszabb ideig „gyakoroljuk” ezt a helytelen testtartást, a fájdalom állandósul és elkezd e gerinc mentén lefelé kúszni egészen az alsóháti-ágyéki szakaszig, ahol ismételten kellemetlen panaszok jelentkezhetnek.

Ez még azonban nem minden, hiszen a zárt mellkas többletterhelést ró a szívre és nehezíti a tüdő munkáját is. Már azzal is sokat teszünk állapotunk javításán, hogy napközben figyelünk a helyes testtartásra, illetve beillesztünk 1-2 mellkasnyitó gyakorlatot a napi rutinunkba.

Én most a következőt szeretném nektek bemutatni:

Kezdésnek vegyél fel egy fekvőtámasz pozíciót, a csukló-könyök-váll, valamint a hát-csípő-comb egyvonalban van, megfeszíted a farizmokat és magad alá billented a medencéd. Innen lépj előre az egyik lábaddal a két tenyered mellé. A kilépő láb melletti karodat emeld el a talajról, nyújtsd fel a magasba, és fordulj utána a törzseddel. Figyelj arra, hogy a medencéd pozíciója változatlan maradjon. Tartsd meg ezt a testhelyzetet néhány másodpercig, majd engedd vissza a karod a talajra. Ismételd meg a gyakorlatot tízszer, majd cserélj lábtartást és jöhet a másik oldal! :)

 

Ha kíváncsi vagy, hogy mi az a mobility, mivel foglalkozunk ezen az órán, akkor tekintsd meg kérlek a következő linken az óra leírását:

http://amuhely.hu/oratipusok/mobility-drills

Mobility óráinkat továbbra is az alábbi órákban tudjátok igénybe venni:

  • Hétfő: 8:30
  • Szerda: 18:00
  • Csütörtök: 8:30
  • Péntek: 17:00

Várunk Műhelyünkben! :)

Dóri

Partnereink

Nyitvatartás

Hétfő 06:00 - 22:00
Kedd 06:00 - 22:00
Szerda 06:00 - 22:00
Csütörtök 06:00 - 22:00
Péntek 06:00 - 22:00
Szombat 08:00 - 20:00
Vasárnap 10:00 - 18:00

Search