Heti Mobility cikk #14

A gyakran emlegetett rotátorköpeny

Csoportos órákon viszonylag gyakran hallhatjátok tőlünk, hogy túl kötött, túl gyenge, többet kéne nyújtanod, illetve többet kéne foglalkoznod ezzel a területtel. Nyilván nem ok nélkül nyaggatunk ilyen sokszor titeket. 😊

 

Maga a rotátoröpenyt 4 kis izom (tövis feletti, tövis alatti, kis görgeteg, lapocka alatti) alkotja, amelyek körül ölelik a felkarcsont fejét. Mindegyik izom a lapockáról ered és a felkarcsont fején tapad, a vállízület mozgásában (felkarcsont oldalirányú emelése, és előre-hátra felé történő mozgatása) és stabilitásában alapvető szerepük van.

Viszonylag sokszor találtok meg minket azzal, hogy fájdalmat éreztek a vállatokban. Az esetek döntő többségében a rotátorköpeny kötöttsége, sérülése áll a háttérben.

 

Előre bocsátanám, hogy komolyabb sérülés, gyulladás esetén mindenképpen célszerű szakemberrel (gyógytornásszal) konzultálni egyrészt a pontos diagnózis, másrészt a későbbi rehabilitációs kezelés végett, viszont a következő nyújtással ti is sokat tehettek az ízületi mozgásterjedelem növeléséért, illetve a különböző gyakorlatok fájdalommentes kivitelezéséhez is nagy mértékben hozzájárulhattok.

Ülj le a talajra úgy, hogy talpra húzod mindkét lábad. Tedd csípőre a kezed, de most kivételesen a kézhátak nézzenek feléd. Hajolj előre, a könyököket pedig támaszd be a combok és a lábszárak találkozásához, majd fejts ki erőt és kezdd el közelíteni a lábakat egymáshoz. Tartsd meg ezt a pozíciót fél percig, utána lazíts egy kicsit és ismételd meg még kétszer, háromszor a gyakorlatot! :)

Ha kíváncsi vagy, hogy mi az a mobility, mivel foglalkozunk ezen az órán, akkor tekintsd meg kérlek a következő linken az óra leírását:

http://amuhely.hu/oratipusok/mobility-drills

Mobility óráinkat továbbra is az alábbi órákban tudjátok igénybe venni:

  • Hétfő: 8:30
  • Szerda: 18:00
  • Csütörtök: 8:30
  • Péntek: 17:00

Várunk Műhelyünkben! :)

Dóri

Partnereink

Nyitvatartás

Hétfő 06:00 - 22:00
Kedd 06:00 - 22:00
Szerda 06:00 - 22:00
Csütörtök 06:00 - 22:00
Péntek 06:00 - 22:00
Szombat 08:00 - 20:00
Vasárnap 10:00 - 18:00

Search