Heti Mobility cikk #17

Mély guggolás

 

Csináljuk, ám de nem szeretjük….ez viszonylag sok mobilitys gyakorlat esetében elmondható, egész hosszú listát lehetne írni azokról a feladatokról, amiket az órára járó vendégek ezzel a mondattal bélyegeznek meg. Ma a mély guggolást vesszük górcső alá, aminek a népszerűsége a békáéval vetekszik.

 

Az ülés élettani hatásairól már rengeteget írtam, talán legrövidebben úgy tudnám összefoglalni, hogy nem erre lettünk kitalálva.

Ha megnéztek egy kisgyereket, neki természetes, hogy guggolásban csinál szinte mindent, hosszú percekig képes ebben a pozícióban játszani, ismerkedni a világgal. Tulajdonképpen ez lenne az ember természetes pihenő pozíciója. Aztán, ahogy bekerül az iskolába, a több órán keresztül tartó ülés megteszi nem kívánt hatását, mobilitási problémák, illetve különböző mozgásszervrendszeri problémák jelentkezhetnek.

A jó hír megint csak az, hogy nem muszáj szenvednünk, habár az oktatási rendszeren nem tudunk változtatni, saját egészségünk érdekében nagyon is sokat tehetünk a következő gyakorlat rendszeres végrehajtásával.

Vegyél fel egy körülbelül váll szélességű terpeszt, majd engedd a csípődet hátra felé süllyedni egészen addig, amíg a térdhajlat alá nem ér, és amíg a térdhajlító egy síkba nem kerül a vádliddal. Fontos, hogy a sarkak a talajon maradjanak, illetve, hogy a hát egyenes maradjon. Emeld ki a mellkasod, és kezdd el a könyökökkel kifelé tolni a térdeidet. Ajánlott végrehajtási idő: ki mennyit bír szabályos tartással. :)

Nyilván az első pár alkalommal senkitől nem várható el, hogy ebben a pozícióban nézzen végig egy mozifilmet, így azt javasolnám, hogy kezdd 20-30 másodperccel, majd fokozatosan alkalomról alkalomra, hétről hétre növeld az időtartamot, míg nem elérsz arra a szintre, hogy akár percekig is képes vagy tartani ezt a pozíciót fájdalom nélkül.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi az a mobility, mivel foglalkozunk ezen az órán, akkor tekintsd meg kérlek a következő linken az óra leírását:

http://amuhely.hu/oratipusok/mobility-drills

Mobility óráinkat továbbra is az alábbi órákban tudjátok igénybe venni:

  • Hétfő: 8:30
  • Szerda: 18:00
  • Csütörtök: 8:30
  • Péntek: 17:00

Várunk Műhelyünkben! :)

Dóri

 

Partnereink

Nyitvatartás

Hétfő 06:00 - 22:00
Kedd 06:00 - 22:00
Szerda 06:00 - 22:00
Csütörtök 06:00 - 22:00
Péntek 06:00 - 22:00
Szombat 08:00 - 20:00
Vasárnap 10:00 - 18:00

Search